در این مقاله هر آن چه در مورد روغن کرچک نیازه بدونی رو گفتیم. از اینکه روغن کرچک چیه؟ چه خواصی داره؟ کاربردهای روغن کرچک برای پوست، مو و بدن چیه؟ و چگونه بتونیم نوع اصلی این روغن رو تشخیص بدیم. پس با ما همراه باشید

یک روغن و این همه خاصیت؟؟؟

شاید شما روغن کرچک رو فقط به عنوان یک ملین قوی بشناسید اما باید بگیم این روغن کلی خواص شگفت انگیز دیگه داره که اینجا می خوایم بهش اشاره کنیم.

روغن کرچک جزء محبوب ترین روغن ها در طب گیاهی و سنتیه. این روغن در اوج اقتصادی بودن با خواص باورنکردنی خودشو به رتبه های خیلی بالا در علم روغن تراپی رسونده و خیلی ها رو مجاب کرده تا از این روغن پر کاربرد استفاده کنند.

روغن کرچک چیست؟

روغن کرچک یا همان Castor Oil یک روغن گیاهی گرفته شده از میوه گیاه کرچکه که به روش کُلد پرس و در اثر فشار دادن دانه های کرچک با دستگاه های روغنگیریِ پرس سرد بدست میاد که این روغن خواص مختلف و فوق العاده ای از جمله مراقبت از پوست، احیای موها، کمک به درمان دردها و همچنین رفع یبوست داره.

این روغن مخلوطی از تری گلیسیریدها هست که حدود 90 درصد از زنجیره های اسیدهای چرب در اون ریسینولئات هستند. اولئات و لینولئات ها از اجزای قابل توجه دیگه این روغن هستند.

روغن کرچک چگالی ای 961/0 گرم بر سانتی متر مکعب داره. روغن کرچک و مشتقات اون در تولید ، روان کننده ها ، مایعات هیدرولیک و ترمز، رنگ ها ، پوشش ها ، جوهرها ، پلاستیک های مقاوم در برابر سرما ، صابون ها، موم ها و جلا ها ، نایلون ، داروها و عطرها استفاده می شه.

امروزه میزان کاربرد این روغن در ساخت و تولید مواد آرایشی و بهداشتی به دلیل خواص شگفت انگیز کرچک، بسیار فراگیر شده.

در صورت هر گونه سوال در مورد روغن کرچک و روش استفاده آن با شماره 09354387614 تماس حاصل فرمایید.

شکل ظاهری روغن کرچک:

این روغن نسبت به روغنهای دیگه ویسکوزیته و غلظت بالاتری داره و از نظر فیزیکی حالتی شبیه به سفتی عسل از خودش نشون میده.

روغن کرچک تقریباً بو و مزه خیلی خاص و غالبی نداره و در حالت عادی به رنگ زرد بسیار روشن مایل به سفید هست.

روغن کرچک از قدیم و همچنین در طب پیشرفته هم به عنوان یک مسهل قوی به شمار میومده. البته خواص دیگه این روغن به مرور زمان بسیار بیشتر از قبل جای خودش رو در علم روغن تراپی باز کرده.

تاریخچه و گیاه شناسی دانه های کرچک و روغن کرچک:

کرچک یک گیاه تک پایه هست که برگ های پنجه ای شکل داره.

این گیاه تا حدود 2 الی 5 متر میتونه قد بکشه. این گیاه بومی کشور اتیوپی در قاره آفریقاست اما در حال حاضر در مناطق گرمسیری و معتدل در نواحی مختلف دنیا رشد میکنه.

چندین گونه کشت شده از گیاه کرچک وجود داره که همه اونها دارای شاخ و برگ قابل توجهی اند. این گیاه با کمی مراقبت به سرعت رشد می کنه و شاخ و برگِ گرمسیریِ سرسبز تولید می کنه.

هر کدوم از این برگ ها بین پنج الی یازده عدد لوب دارند. رنگ برگ ها از سبز تا قرمز تیره متغیر هست.

در این گیاه گل ها شامل گل ها های نر و گل های ماده هست که بخش نر حکم گرده افشانی و گل ماده عمل آورنده میوه محسوب میشه.

میوه این گیاه ظاهری خاردار و بیضی شکل به رنگ سبز و برخی اوقات قرمز داره که داخل این لایه خاردار مغز کرچک دیده میشه.

اندازه این مغزها اندکی بزرگ تر از لوبیا چیتی هست. مغز کرچک ظاهری شبیه پوستِ مار و براق داره و ازین جهت دونه ای بسیار زیباست که دانه ای بسیار روغنی محسوب میشه و عمده خواص گیاه کرچک رو در بر میگیره.

مغز کرچک به دلیل وجود ماده ای به نام “ریسین” در واقع دانه ای سمی محسوب میشه و استفاده خوراکی اون به صورت محدود نشده کاملاً خطرناک هست. البته دانه تنها در صورتی سمی هستند که پوسته خارجی اونها شکسته یا جویده بشه.

البته از دید مثبت هم باید به موضوع نگاه کرد و اون اینکه ماده ریسین در درمان بیماری های سرطانی نقش بسزایی رو بازی میکنه.در واقع ریسین می تونه سلول های تومور را بدون آسیب رسوندن به دیگر سلول های بیمار از بین ببره.

احتمالاً اولین بار دانه های کرچک در مقبره های مصر باستان کشف شده است که قدمت آنها به 4000 سال قبل از میلاد برمی گرده.

این دانه ها از قدیم جهت مقاصد دارویی و درمانی مورد توجه باستانیان بوده. عده ای از گروه گردشگران از قدیم در اواخر دهه 1800 میلادی این روغن را با الکل مخلوط میکردند و از اون برای درمان یبوست بهره می گرفتند.

خواص روغن کرچک:

از نظر تب سنتی، طبع روغن کرچک گرم و خشک دسته بندی میشه.

روغن کرچک یک کاتارتیک یا مسهل (ملین) قوی و موثر با کمک از  اجزای موجود در روغن که بر روده های کوچک و بزرگ تأثیر می ذاره بحساب میاد.

برای پاکسازی روده ها پس از مسمومیت غذایی و رفع یبوست استفاده می شه.

گاهی اوقات در بیمارستان ها برای آماده سازی شکم بیمار برای اشعه ایکس روده بزرگ یا کلیه مورد استفاده قرار میگیره.

از این رو روغن کرچک به عنوان یک ملینِ محرک طبقه بندی می شه. این نوع ملین با عمل بر روی دیواره روده ، حرکت روده و  انقباضات ماهیچه ای رو زیاد می کنه و باعث حرکت مدفوع برای دفع اون میشه.

روغن کرچک همچنین به صورت موضعی برای درمان میخچه استفاده می شه. این روغن یک یا دو بار در روز به طور مستقیم بر روی میخچه هایی که ایجاد شده مالیده می شه و بایستی با چسب نرم پوشانده بشن.  روغن کرچک رو میتونیم به روش مشابهی برای از بین بردن زگیل هم استفاده کنیم.

روغن کرچک همچنین برای درمان کبودی ، خشکی پوست ، درماتیت ، آفتاب سوختگی ، زخم های باز، لک های دست و صورت و سایر بیماری های پوستی استفاده می شه.

همچنین این روغن در رشد و تقویت سریعِ مژه و ابروها فوق العاده عملکرد بالایی رو داره.

یک عدد روغن کرچک در کنار دانه های کرچک

خواص روغن کرچک برای پوست:

در ادامه به معرفی چند خواص روغن کرچک برای پوست می پردازیم.

مرطوب کننده طبیعی:

روغن کرچک سرشار از اسید ریسینولئیک و اسیدهای چرب غیر اشباع هست که این نوع چربی ها به عنوان مرطوب کننده عمل می کنن و می تونن برای مرطوب کردن پوست استفاده بشن.

تسریع بهبود زخم:

استفاده از روغن کرچک روی زخم ها با ایجاد یک محیط مرطوب،  باعث بهبودی بیشتر اونها می شه و از خشک شدن زخم ها هم جلوگیری می کنه.

اثرات ضد التهابی چشمگیر:

ریسینولئیک اسید ، اسید چرب اصلی موجود در روغن کرچک ، دارای خواص ضد التهابی چشمگیری هست.

روغن کرچک ضد آکنه:

آکنه یک بیماری پوستی هست که می تونه باعث ایجاد جوش های سر سیاه ، جوش های پر از چرک و برجستگی های بزرگ و دردناک روی صورت و بدن بشه که روغن کرچک میتونه توی پروسه درمان اونا فوق العاده موثر باشه.

خاصیت ضد میکروبی:

روغن کرچک می‌تونه با کمک به دور کردن پاتوژن‌های مهاجم (باکتری‌های بیماریزا)، از پوست در برابر عفونت‌های باکتریایی محافظت کنه.

روش استفاده از روغن کرچک برای پوست:

برای استفاده پوستی از روغن کرچک کافیه حدود 3 تا 4 قطره از این روغن رو روی دست گرم کنید و روی پوست به صورت دورانی و ضربه ای ماساژ بدید.

بهتره این کار رو دو بار در روز انجام بدید.

به دلیل سبک بودن این روغن میتونید از پاک کردنش از روی پوستتون صرف نظر کنید.

خواص روغن کرچک برای مو:

در ادامه به چند خواص روغن کرچک برای مو اشاره می کنیم.

ضد شوره سر:

به دلیل قدرت آبرسانی بالا این روغن، یک ضد شوره سرِ قوی بحساب میاد.

تقویت کننده مژه و ابرو قوی:

یکی دیگه از خواص تجاری و مشهور این روغن قدرتش در تقویت مژه و ابروهاست. برای مطالعه بیشتر در این باره می توانید  مقاله خواص روغن کرچک برای ابرو و روش مصرف آن را مطالعه کنید.

مو و پوست سر شما رو سالم نگه می داره:

بسیاری از مردم از روغن کرچک به عنوان نرم کننده طبیعی مو استفاده می کنن.

افراد با موهای خشک یا آسیب دیده می تونن از یک مرطوب کننده قوی مثل روغن کرچک استفاده کنن.

تسریع رشد مو:

روغن کرچک با توجه به ترکیباتی که در اون موجوده از جمله ویتامین E در رشد بهتر موها کمک شایانی انجام میده.

کمک به رشد مجدد موها:

اگرچه روغن های تخصصی تری برای رشد مجدد موها پیشنهاد میشه اما این روغن در فرآیند رویش مو نقش بسزایی رو میتونه بازی کنه.

ضد موخوره موهای آسیب دیده:

به دلیل قدرت آبرسانی بالا این روغن یک ضد موخوره عالی به شمار میاد

روش استفاده از روغن کرچک برای مو:

اگر از روغن کرچک برای نرم شدن، از بین بردن موخوره و رطوبت رسانی استفاده میکنید، بهترین کار اینه که حدود سه الی چهار قطره از این روغن رو روی کف درستتون گرم کنید و ساقه های مو رو به صورت فشاری و کمی مالشی ماساژ بدید.البته باید بگیم که روغن کرچک کمی خاصیت چسبندگی داره و ممکنه کمی موها رو به هم بچسبونه.

و اما اگر از روغن کرچک برای تقویت ریشه موهاتون و در جهت رشد بیشتر موها استفاده می کنید، بایستی حدود چهار قطره از این روغنو روی پوست سرتون بریزید و با ماساژ، روغن رو به همه جای سرتون برسونید. اجازه بدید روغن یک ساعت روی کف سرتون بمونه و بعد اون رو با شوینده ملایم و آب ولرم شستشو بدید. این جوری پوست کف سرتون رو هم از خشکی در امان نگه داشتید.

در حالت استفاده روغن کرچک برای تقویت رشد مژه و ابرو یک تا دو قطره از این روغن رو روی براش مخصوص مژه و ابرو بمالید و ابروها و مژه ها رو با اون شونه کنید. یک ساعت زمان مناسبیه تا پس از اون، این روغن از روی نواحی ابرو و مژه شستشو بشه.

روش استفاده از روغن کرچک به صورت خوراکی:

اگر روغن کرچک توسط پزشک تجویز شده، حتماً بایستی دستورالعمل های وی برای زمان و مقدار دوزها باید رعایت بشن.

روغن کرچک معمولاً با معده خالی برای اثر سریع مصرف می شه. از اونجایی که نتایج معمولاً در عرض دو تا شش ساعت خودشون رو نشون میدن، روغن کرچک معمولاً در اواخر روز مصرف نمیشه. اگر  طعم روغن کرچک ناخوشایند به نظر میرسه، ممکنه خنک شدن تو یخچال به مدت حداقل یک ساعت بهبود پیدا کنه. می تونید روغن کرچک رو در یک لیوان آب پرتقال سرد هم بزنید و میل کنید و یا یا فقط با آب ولرم مخلوطش کنید.

2 عدد ظرف روغن کرچک

یک ملین قوی

شاید یکی از شناخته شده ترین کاربردهای دارویی روغن کرچک، به عنوان یک ملین طبیعی باشد. روغن کرچک به عنوان یک ملین محرک طبقه بندی می شود، به این معنی که حرکت ماهیچه هایی را افزایش می دهد که مواد را از طریق روده ها فشار می دهند و به پاکسازی روده ها کمک می کند. ملین های محرک به سرعت عمل می کنند و معمولاً برای رفع یبوست موقتی استفاده می شوند.

هنگامی که روغن کرچک از طریق دهان مصرف می شود، در روده کوچک تجزیه می شود و اسید ریسینولئیک، اسید چرب اصلی روغن کرچک، آزاد می شود. اسید ریسینولئیک سپس توسط روده جذب می شود و یک اثر ملین قوی را تحریک می کند . چندین مطالعه نشان داده اند که روغن کرچک می تواند یبوست را تسکین دهد.

به عنوان مثال، یک مطالعه نشان داد که وقتی افراد مسن روغن کرچک مصرف می‌کردند، علائم یبوست کاهش می‌یابد، از جمله فشار کمتر در حین اجابت مزاج گزارش شده است.

در حالی که روغن کرچک در دوزهای کوچک بی خطر در نظر گرفته می شود، مقادیر بیشتر می تواند باعث گرفتگی شکم، حالت تهوع، استفراغ و اسهال شود.

اگرچه می توان از آن برای رفع یبوست گاه به گاه استفاده کرد، اما روغن کرچک به عنوان درمانی برای مشکلات طولانی مدت توصیه نمی شود.

یک مرطوب کننده طبیعی

روغن کرچک سرشار از اسید ریسینولئیک، یک اسید چرب تک غیراشباع است. این نوع چربی ها به عنوان مرطوب کننده عمل می کنند و می توان از آنها برای مرطوب کردن پوست استفاده کرد. مرطوب کننده ها با جلوگیری از اتلاف آب از طریق لایه بیرونی پوست، رطوبت را حفظ می کنند.

روغن کرچک اغلب در لوازم آرایشی برای تقویت هیدراتاسیون استفاده می شود و اغلب به محصولاتی مانند لوسیون، آرایش و پاک کننده ها اضافه می شود. شما همچنین می توانید از این روغن غنی به تنهایی به عنوان یک جایگزین طبیعی برای مرطوب کننده ها و لوسیون های خریداری شده در فروشگاه استفاده کنید.

بسیاری از محصولات مرطوب‌ کننده محبوب که در فروشگاه‌ها یافت می‌شوند، حاوی مواد بالقوه مضر مانند مواد نگهدارنده، عطرها و رنگ‌ها هستند که می‌توانند پوست را تحریک کرده و به سلامت کلی آسیب برسانند.

تعویض این محصولات با روغن کرچک می تواند به کاهش قرار گرفتن در معرض این مواد افزودنی کمک کند. به علاوه، روغن کرچک ارزان است و می توان از آن برای صورت و بدن استفاده کرد.

روغن کرچک غلیظ است، بنابراین اغلب با سایر روغن های دوستدار پوست مانند روغن بادام، زیتون و روغن نارگیل مخلوط می شود تا یک مرطوب کننده فوق العاده آبرسان ایجاد شود.

اگرچه استفاده از روغن کرچک روی پوست برای اکثر افراد بی خطر است، اما در برخی افراد می تواند باعث واکنش آلرژیک شود.

آیا روغن کرچک برای لاغری مناسب است؟

تحقیقات بسیاری بر روی این روغن صورت گرفته ، این روغن خواص بسیاری داره اما باید بدونید که ممکنه خیلی برای لاغری مناسب نباشه؛ زیرا استفاده از این روغن باعث تحریک روده و تسریع در امر گوارش غذا میشه. شما باید این روغن رو به طور مداوم روی شکم خود ماساژ بدید تا بتونید از خواص بی نظیر اون بهره مند بشید.

آیا روغن کرچک باعث تسکین درد می شود؟

برای اینکه بتونید درد خود رو بهبود ببخشید می تونید از روغن کرچک استفاده کنید، همچنین ترکیب این روغن با روغن نارگیل و سیاه دانه می تونه ترکیب بسیار خوبی برای تسکین انواع درد باشه. برای استفاده از این روغن باید قسمت مورد نظر رو با آب گرم و صابون شست شو دهید سپس با روغن کرچک یا ترکیب روغن هایی که تهیه کردید اون قسمت رو ماساژ دهید. بعد از ماساژ ناحیه درد باید اون قسمت رو با این روغن گرم نگه دارید تا به تسکین درد شما کمک کنه. گرم نگه داشتن و ماساژ مناسب ناحیه درد می تونه به درمان اون کمک فراوانی بکند.

ایا روغن کرچک باعث تقویت سیستم ایمنی می شود؟

سلامتی بسیار مهم می باشد از این رو انتخاب یک روغن عالی جهت افزایش و تقویت ایمنی بدن می تونه بسیار خوب و عالی باشد. مصرف روغن کرچک می تونه سبب تولید گلبول های سفید در دستگاه گردش خون شما شود. برای اینکه بتونید سیستم ایمنی خودتون رو تقویت کنید و از انواع بیماری ها و عفونت ها در امان باشید بهتر است از این روغن استفاده کنید؛ بعد از 24 ساعت از مصرف این روغن تولید گلبول های سفید در بدن افزایش می یابد.

 

دو شیشه حاوی روغن کرچک

 

آیا روغن کرچک برای درمان میگرن خوب است؟

سردرد های میگرنی می تونند باعث مشکلات مختلف در فرد شود؛ همچنین هرگونه درد در بدن باعث تخلیه انرژی می شود. روغن کرچک به دلیل خواص و مزایای بسیاری که داره به عنوان یک ضد درد طبیعی شناخته می شود، که می توان از آن برای درمان و بهبود سردرد های میگرنی استفاده کرد. برای بهره مندی از خواص و خا

صیت درمانی این روغن باید 1 قاشق روغن کرچک رو روی پیشانی خود مالیده و بعد از گذشت چند دقیقه بشویید. بعد از دقایقی می تونید اثر اون رو برای سردرد میگرنی خود احساس کنید.

آیا روغن کرچک برای درمان بی خوابی مناسب است؟

بی خوابی یکی از مشکلاتی می باشد که افراد بسیاری از اون رنج می برند. این مشکل می تواند در سلامتی شما تاثیر فراوانی داشته باشد، به همین دلیل اگر مشکل بی خوابی دارید باید برای درمان اون هرچه سریع تر اقدام کنید. یکی از روش ها برای درمان بی خوابی می تونه استفاده از روغن کرچک باشه؛ فقط باید مقداری از این روغن رو بر روی پلک های خود بمالید. انجام این کار سبب گردش خون بهتر و آرامش بهتر بدن می شود و می تونه به بی خوابی شما کمک کند. این روش به دلیل طبیعی بودن  بسیار بهتر از داروهای مختلف شیمیایی است.

طرز تهیه روغن کرچک:

بهترین حالت استخراج روغن کرچک، استخراج اون به صورت مستقیم از دانه های کرچک هست که با استفاده از دستگاه های مدرن پرس سرد (Cold Pressing Machine) انجام میشه. در واقع این دستگاه ها با فشردن دانه های کرچک، روغن موجود در اونها رو از گوشت و پوست مغزها جدا میکنند و پس از این مرحله تنها نیاز هست تا روغن کرچک تصفیه بشه. تصفیه روغن ها میتونه به روش ته نشینی و در حالت بهتر با دستگاه فیلتر پرس انجام بشه. پس از مرحله فیلتراسیون (تصفیه)، روغن آماده استفاده برای مقاصد مختلف میشه.

تشخیص روغن کرچک اصل:

بارزترین مساله در تشخیص ظاهری روغن کرچک اصل، رنگ اونه. رنگ روغن کرچک به رنگ زرد روشن مایل به بیرنگ هست.

مورد بعدی رو میتونیم میزان ویسکوزیته روغن کرچک بدونیم. ویسکوزیته یا همان گران روی، به معنی میزان سفتی و شلی یک مایع در اثر نیرو هاست. در واقع روغن کرچک جزو با غلظت ترین روغن ها به شمار میاد و باید گفت ویسکوزیته بالایی داره.

عوارض مصرف روغن کرچک:

در مورد کاربرد روغن کرچک روی پوست ، استفاده از اون برای اکثر افراد بی خطر تلقی می شه.

در صورت مصرف داخلی (خوراکی) ، اسیدهای چرب قوی روغن کرچک می تونن برخی خطرات سلامتی رو برای ما به همراه داشته باشن. روغن کرچک یک ملین قویه. این دارو توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده به عنوان راهی برای از بین بردن یبوست موقتی شناخته شده، اما برای درمان طولانی مدت به هیچ عنوان پیشنهاد نمیشه.

بهتره از روغن کرچک به مقدار کم استفاده کنید و حتماً با پزشک تون مشورت کنید تا مطمئن بشید که این روغن برای شما بی خطر باشه.

خوردن بیش از حد روغن کرچک می تونه باعث تهوع ، گرفتگی ، سرگیجه و ضعف عضلانی بشه. حتماً طبق دستور پزشک از اون استفاده کنید.

اگر با داروهای دیورتیک ، کورتیکواستروئیدهای آدرنال یا ریشه شیرین بیان مصرف بشه ، روغن کرچک ممکنه میزان پتاسیم بدن شما را به میزان خطرناکی پایین کاهش بده.

استفاده طولانی مدت از ملین ها می تونه به سیستم گوارشی شما آسیب برسونه و حتی ممکنه باعث اختلالات الکترولیت یا کم آبی بدن بشه. در حالی که روغن کرچک می تواند گاهی اوقات یبوست را تسکین بده، اما قبل از مصرف باید با پزشک مشورت کنید تا گزینه های درمانی دیگه رو هم مورد بحث قرار بدید.

نکات طلایی در مورد روغن کرچک:

بر خلاف خیلی از نظرات که گفته میشه روغن میتونه شب تا صبح روی پوست سر باقی بمونه، مهمترین موضوع در استفاده از روغن کرچک این هست که اگر به ریشه موها مالیده بشه حتماً بایستی پس از یک ساعت شسته بشه. فقط در حالت استفاده روی ساقه مو هست که میتونه مدت طولانی هم روی مو باقی بمونه.

باید بدونید که روغن کرچک عموماً در ایران به صورت وارداتی هست. کشور تولید کننده عمده این محصول هم هند هست. اما روغنکده بکلی به صورت مستقیم از این دانه روغنی روغنگیری میکنه تا از تمامی جهات خیال شما رو راحت کنه.

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.